torstai 28. tammikuuta 2010

Applen iPad - kannettava kosketusnäytöllä

Applen CEO Steve Jobs esitteli eilen San Franciscossa uuden kosketusnäytöllisen kannettavan, iPadin. iPad vaikuttaa juuri sellaiselta kannettavalta tietokoneelta, jonka minä haluaisin: iPod-multimediasoittimen ja kannettavan tietokoneen risteytys. Todennäköisesti jään kuitenkin odottamaan, kunnes kilpailijat tarjoavat samaa teknologiaa hiukan edullisempaan hintaan.

tiistai 26. tammikuuta 2010

Kahden euron läppäriteline

Kannettavan tietokoneen näyttö on usein väärässä kulmassa mukavaa käyttöä varten. Tämän on varmasti huomannut jokainen, joka on käyttänyt kannettavaa tietokonetta pitkään ja säännöllisesti työntekoon. Näyttö on usein myös liian matalalla, minkä vuoksi tietokoneen käyttäjän niska- ja hartialihakset jumittuvat helposti.

Tämän vuoksi ei ole yllättävää, että kannettavaa tietokonetta varten on myynnissä erilaisia telineitä ja telakointiasemia, jotka nostavat näytön pöydän tasolta ylemmäs ja korjaavat näytön kulmaa paremmaksi.

Internetistä löytyy myös runsaasti ohjeita, joiden avulla voit itsekin rakentaa telineen kannettavaa tietokonetta varten. Olen jo aikaisemminkin linkittänyt yhteen ohjeeseen. Edellinen ohje oli varsin työläs rakentaa, mutta tämänkertaiseen telineeseen voit käyttää osaksi jo kotoasi löytyviä osia: telineen runkona toimii tavallinen kansio.

Katso ohjeet Chillu.com -sivustolta!

lauantai 23. tammikuuta 2010

Miniläppärit tarjoushintaan tammikuussa

Elektroniikkaa myydään usein alennushintaan joulusesongin jälkeen. Tämä koskee myös kannettavia tietokoneita.

Jos olet suunnitellut miniläppärin hankintaa, voisi juuri nyt olla oivallinen hetki toteuttaa kenties pitkäaikainenkin haave. Esimerkiksi cdon.com myy tälläkin hetkellä sekä kannettavia tietokoneita että miniläppäreitä varsin mukaviin hintoihin. Kenties tunnetun nettikaupan valikoimasta löytyisi miniläppäri myös sinun tarpeisiisi.

perjantai 22. tammikuuta 2010

Ostaisinko kannettavan tietokoneen tavaratalosta?

Tavaratalojen ja supermarkettien valikoimissa on nykyään yhä useammin tietokoneita. Kannettavien tietokoneiden suosion kasvaessa myös nämä kuuluvat nykyään lähes kaikkien isompien tavaratalojen tuotevalikoimaan.

Kannettava tietokone on melko kallis hankinta, ja siksi kannattaakin miettiä, onko tavaratalo kuitenkaan paras mahdollinen ostopaikka tietokoneen kaltaiselle kestokulutushyödykkeelle. Asiaan liittyy luonnollisesti sekä plussia että miinuksia.

Plussiin kuuluu helppo vertailtavuus. Kannettavat tietokoneet ovat usein hyvin esillä, ja on helppoa kiertää esimerkiksi Helsingin keskustan suurimmat liikkeet tutustumassa tarjontaan. Postimyyntiliikkeiden ja nettikauppojen osalta vertailu on kenties vielä helpompaa. Viimeksimainittujen tapauksessa et kuitenkaan saa kannettavaan tietokoneeseen minkäänlaista "näppituntumaa". Tavarataloissa pääset ainakin hiukan käpistelemään tietokonetta.

Valitettavasti tavaratalojen henkilökunnan atk-asiantuntemus ei välttämättä ole kovin kehuttavaa. Siksi asiakkaalla on tavallistakin suurempi vastuu siitä, että osaa ostaa omiin tarpeisiinsa sopivan kannettavan tietokoneen. Tarvitsetko todella tehomikroa vai arvostatko pikemminkin hyvää kannettavuutta, on tietenkin kysymys, johon vain itse osaat vastata. Asiantunteva myyjä osaa kuitenkin kiinnittää huomiotasi niihin tekijöihin, joilla oikeasti on merkitystä kannettavan tietokoneen valinnan ja jatkuvan käytön kannalta.

Lähes kaikissa vähittäismyyntipisteissä on hankalaa kokeilla tietokonetta todellisessa käytössä. Tämä koskee erityisesti suuria myyntipisteitä, joissa kannettavat tietokoneet on nostettu normaalia työpöytätasoa korkeammalle. Et siis voi istua työpöydän ääressä tai sohvalla, ja näin testata tietokonetta siinä ympäristössä, jossa sitä todella aiot käyttää.

Yksi asia, johon itse kiinnitin huomiota vasta virheellisen tietokonehankinnan jälkeen on kannettavan tietokoneeni melutaso. Kaupassa kokeilin tietokonettani vain vähän aikaa, ja se tuntui monin tavoin miellyttävältä.

Totuus kuitenkin paljastui vasta käytettyäni konetta yhtäjaksoisesti hiukan pidempään: sen tuuletin on ärsyttävän äänekäs. Tietokoneen käyttöääntä on kuitenkin lähes mahdoton havaita tavaratalojen kaltaisessa ympäristössä, jossa ympärillä on koko ajan muita asiakkaita ja äänetoisto pauhaa mainoksia ja musiikkia.

Vaikka kaikista muista teknisistä tiedoista saisikin selvää tietokoneen mainoslehtisten avulla, on sen tuottamasta äänitasosta käytännössä mahdoton saada omakohtaista kokemusta ennen kannettavan ostopäätöstä ja kotikäyttöä. Tässä suhteessa sinun kannattaa ehdottomasti seurata kotimaisten tietokonelehtien testejä.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Rakenna teline kannettavaa tietokonetta varten!

Kannettava tietokone ei välttämättä ole erityisen mukava sylimikrona käytettäessä. Tehokas mikro lämpenee sylissä turhan paljon, kone ei ole ergonomisesti oikealla korkeudella ja se tuntuu olevan aina tiellä.

Kannettavaa tietokonetta varten voikin rakentaa erillisen telineen. Internetistä löytyy monia ohjeita erilaisten hienojen telineiden rakentamista varten. Tässä videossa esitetään tavallista hienomman jalustan rakentaminen. Vaikka et ohjetta orjallisesti noudattaisikaan, voit saada videosta ainakin ideoita omaa rakennusprojektiasi varten.

torstai 14. tammikuuta 2010

Vanha kannettava riittää moneen käyttöön

Kauppojen hyllyt ovat aina täynnä uusia, entistä hienompia ja nopeampia kannettavia tietokoneita - ja entistä sievempiä ja pienempiä miniläppäreitä. Jos himoitset uutta kannettavaa tietokonetta vain siksi, että tietokone tuntuu hiukan hitaalta normaalia peruskäyttöä varten, kannettaa harkita vielä kerran ennen uuden kannettavan hankkimista.

Vanhassa kannettavassa tietokoneessa ei nimittäin todennäköisesti ole mitään vikaa. Sen kovalevy saattaa olla lähes täynnä ja kovin fragmentoitunut. Tällöin kannattaa aloittaa siivoamalla koneen kovalevy turhista tiedostoista. Heivaa siis ulos jo katsotut elokuvat ja pelit, joita et ole enää pelannut vuosiin. Tämän jälkeen eheytä koneesi kovalevy. Jo tämä saattaa helpottaa hitausongelmaa.

Tarkista myös, että kannettava tietokoneesi lataa käynnistyksen yhteydessä vain todella tarpeelliset ohjelmat. Älä kuitenkaan poista virustorjuntaa ja palomuuria käytöstä, sillä ne ovat kannettavassa tietokoneessa aivan yhtä tarpeellisia kuin pöytäkoneessakin.

Jos näillä keinoilla kone ei nopeudu riittävästi, kannattaa harkita myös käyttöjärjestelmän vaihtamista kevyemmäksi. Useimmat ihmisest pärjäävät nimittäin aivan mainiosti Linuxilla, jonka uusimmat ja hienoimmatkin versiot ovat ainakin hiukan Windowsia kevyempiä -- ellet sitten halua käyttää tietokoneen työpöydällä uusimpia 3d-efektejä...

Itse olen käyttänyt Linuxia työpöytäkäytössä jo vuosia. Nykyiset Linuxit ovat yleisesti ottaen helpompia asentaa kuin Windowsit. Oma usb-tulostimenikin tunnistui automaattisesti, ja järjestelmä huolehti kaikkien tarvittavien asetusten tekemisestä automaattisesti.

Lisäksi Linux sisältää yleensä kaikki tarvittavat ajurit tietokonetta varten. Sinun ei siis tarvitse etsiä eri puolilta Internetiä uusimpia ajureita jokaista tietokoneesi komponenttia varten erikseen, ellet sitten käytä uusinta mahdollista kannettavaa tietokonetta. Mutta tämän artikkelin ajatuksenahan olikin nimenomaan vanhan kannettavan tietokoneen käyttöiän pidentäminen siirtymällä Windowsista Linuxiin!

maanantai 11. tammikuuta 2010

Kannettava kuumenee liikaa - mikä avuksi?

Kannettava tietokone kuluttaa sähköä pöytäkonetta vähemmän. Kuitenkin myös kannettava tietokone tuottaa liikkuvan kuvan ja äänen lisäksi myös lämpöä. Osa kannettavista tietokoneista on tässä suhteessa toisia huonompia ja toiset parempia. Nyrkkisääntö on kuitenkin selvä: tehokannettava kuumenee miniläppäriä enemmän.

Pahimmillaan kuumeneminen johtaa tietokoneen epävakauteen ja järjestelmän automaattiseen sulkemiseen. Jos siis sylimikrosi tuntuu liian kuumalta sylissä pidettäväksi, kannattaa uhrata hetki aikaa sylimikron ilmanvaihdon parantamiseksi.

Usein kannettavan tietokoneen jäähdyttämistä haittaa se, että tietokoneen ja pöydän väliin jää vain vähän ilmaa. Kuuma ilma ei kierrä koneen alta pois, minkä vuoksi jäähdytys ei toimi kunnolla.

Sylissä, sohvalla tai sängyssä kannettavaa tietokonetta käytettäessä ilmanvaihto saattaa tukkeutua kokonaan. Aivan ensiksi kannattaa siis tutustua oman kannettavan tietokoneen tuuletusaukkojen sijaintiin. Pidä huolta siitä, että ilmanvaihto on esteetöntä. Jos käytät konetta pehmeällä alustalla (esimerkiksi sängyllä), aseta vaikkapa suurikokoinen kuvakirja tietokoneen alle.

Ilmanvaihtoa voi parantaa myös kohottamalla kannettavaa tietokonetta hiukan pöytätasoa ylemmäs. Näin ilma pääsee kiertämään myös tietokoneen alla, mikä helpottaa jäähdytyksen toimimista. Tarkoitusta varten myydään erilaisia kannettavia tietokoneita varten rakennettuja jalustoja. Internetistä löytyy myös runsaasti rakennusohjeita, mikäli olet pikemminkin tee-se-itse -henkinen nörtti.

Ongelmaan on myös high-tech-ratkaisu: kannettavia tietokoneita varten on suunniteltu erityisiä jäähdytysalustoja. Jäähdytysalusta voi olla rakennettu hyvin lämpöä johtavasta materiaalista tai siihen on voitu rakentaa erillinen tuuletin. Kumpikin menetelmä auttaa siirtämään lämpöä tietokoneesta pois. Käsistään kätevä nikkaroitsija voi tietysti itsekin rakentaa sopivasta metallilevystä lämpöä johtavan tietokonealustan. Netistä löytyy ohjeita myös tuulettimella varustetun jäähdyttimen rakentamista varten, joten kätevä tosinörtti saattaa päästä myös Verkkokaupan tuotteita halvemmalla eroon liiasta lämmöstä.

lauantai 9. tammikuuta 2010

Kannettava tietokone ja turvallisuus - yksinkertaisia neuvoja

Kannettava tietokone on aina pöytätietokonetta suurempi turvallisuusriski: se on alttiina vahingoille, varkaille ja unohduksille. 

Kannettavasta tietokoneesta kannattaa pitää erityistä huolta myös siksi, että kannettava tietokone on yleensä melko kallis kapistus. Jo pelkkä taloudellinen menetys voi siksi olla huomattava vaikkapa vähävaraiselle opiskelijalle.

Kannettavan tietokoneen muistissa ja kovalevyllä on useimmiten tietoja, joiden et myöskään halua joutuvan muiden käsiin.  Nämä voivat olla esimerkiksi sähköposteja tai käyttäjätunnuksia ja salasanoja erilaisiin Internet-palveluihin. Yrityskäytössä olevien kannettavien tietokoneiden sisältämät liikesalaisuudet ovat tietysti aivan oma lukunsa. Samat turvallisuusohjeet auttavat kuitenkin yhtä hyvin yksityishenkilöitä kuin yrityskäytössä olevan kannettavan tietokoneen käyttäjiä. Seuraavassa esittelen muutamia aivan yksinkertaisia ja edullisia vinkkejä, joiden avulla voit parantaa kannettavan tietokoneesi turvallisuutta.

Itse en koskaan käytä erityistä tietokonelaukkua tai -reppua kannettavan tietokoneen kuljettamiseksi. Niiden pehmusteista ei ole juurikaan hyötyä tietokoneen suojaamiseksi kolhuilta. Sen sijaan jokainen vähänkin ympäristöään tarkkaileva kriminaali havaitsee heti arvokkaan näköisen tietokonelaukun, joka houkuttelee pikkurikollisia omaisuutesi kimppuun. Siksi sinunkin kannattaa kuljettaa kannettavaa tietokonettasi aivan tavallisessa repussa tai laukussa.

Tuskin kukaan jättää kannettavaa tietokonettaan julkisiin tiloihin vartioimatta. Opiskelijat toki jättävät usein kannettavansa esimerkiksi oppilaitoksen kirjaston pöydälle luottaen opiskelutovereidensa rehellisyyteen.

Muista kuitenkin, että kaikki kirjaston asiakkaat eivät todellisuudessa ole opiskelijoita - myös pitkäkyntiset osaavat tulla tutkailemaan kirjaston tarjontaa. Jos lähistöllä ei ole ketään luotettavaa ystävää, kannattaa tietokone ainakin lukita kiinni pöytään erityisellä lukituskaapelilla. Sen käyttö ainakin hidastaa varkaita.

Jos taas vietät aikaasi esimerkiksi kahvilassa, älä jätä tietokonelaukkua lattialle. Kun pidät tietokonetta vierelläsi tai vaikkapa kahvilan pöydällä, et unohda sitä kahvilaan yhtä helposti kuin jättäessäsi tietokoneen vaikkapa tuolisi alle.

Työmatkoillakaan kannettavaa tietokonetta ei kannata jättää vartioimatta esimerkiksi hotellihuoneeseen. Jos sinun kuitenkin pitää jättää tietokone vartioimatta, voit parantaa turvallisuutta yksinkertaisella vinkillä: jätä oveen "ei saa häiritä" -kyltti. Tällöin yhtä hyvin hotellin henkilökunta kuin ulkopuolisetkin vorot kuvittelevat sinun olevan huoneessa!

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Tehokannettava pärjää kotona ja töissä

Edellisessä artikkelissani käsittelin lyhyesti tehokannettavien huonoja puolia: kokoa, sähkönkulutusta, hintaa ja huonoa liikuteltavuutta. Kuitenkin monet kannettavan tietokoneen ostajat päättävät lopulta ostaa itselleen tehokannettavan -- tämänkin valinnan puolesta voi esittää varmasti päteviä perusteluita.

Tehokannettavan kuljettaminen mukana on hankalaa, eikä kovin isolla näytöllä varustettua multimediakannettavaa mieluusti siirtele kotonakaan. Nämä kannettavat tietokoneet on kuitenkin tarkoitettu ensi sijassa tavallisen pöytäkoneen korvaajiksi.

Usein varsin suuria pöytäkoneita on hankala siirtää pienessä asunnossa syrjään, kun tilaa tarvitaan vaikkapa vieraita varten. Äkillisen tilantarpeen yllättäessä tehokannettavasta on kuitenkin helppo painaa näyttö alas ja siirtää koko tietokone kirjahyllyyn tai vaikkapa vuoteen alle. Harva tietokoneen käyttäjä sen sijaan viitsii siirtää pöytäkonetta minnekään, aikaa kun saa menemään runsaasti pelkästään monien kaapeleiden irroitteluun.

Tehokannettava sopiikin hyvin esimerkiksi opiskelijan ainoaksi tietokoneeksi. Tehokannettavalla selviytyy varmasti kaikista opiskeluun liittyvistä tehtävistä useiden vuosien ajan, ellei sitten satu opiskelemaan vaikkapa elokuvien tekemistä. Tavanomaisista tietojenkäsittelytarpeista selviää kuitenkin varmasti.

Työkäytön lisäksi tehokannettavan viihdemahdollisuudet ovat suuret. Vaikkapa opiskelijasoluun ei tehokannettavan lisäksi tarvitse muuta viihdelaitteistoa, kannettavan avulla kun voi yhtä hyvin pelata, katsella televisiota kuin kuunnella musiikkiakin.

Jos ostat kerralla tarpeeksi tehokkaan kannettavan tietokoneen, voit olla myös melko varma siitä, että tietokone jaksaa pyörittää kunnialla myös seuraavaa Windowsin versiota. Jokainen uusi käyttöjärjestelmän versio kun on tavannut olla aikaisempaa raskaampi. Jos ostat valmiiksi hiukan vanhanaikaisen tarjouskannettavan, on sinun turha kuvitella voivasi käyttää myös seuraavaa Windowsin versiota kannettavallasi jouhevasti.

Kannattaa siis harkita heti, kuinka usein aikoo vaihtaa käyttöjärjestelmää. Tämä valinta nimittäin vaikuttaa myös itse kannettavan vaihtamistiheyteen.

Tosiasiassa monikaan opiskelija ei varsinaisesti tarvitse tehokannettavaa koulutöitä varten. Lähes alaa kuin alaa opiskelevat nimittäin selviävät hitaammallakin kannettavalla tietokoneella - tavanomaiset toimistosovellukset kun eivät kuulu niihin kaikkein raskaimpiin tietokoneohjelmistoihin. Koulutöistä selviäisi siis mainiosti muutaman vuoden ikäiselläkin kannettavalla tietokoneella.

Tietokonetta ostaessa kannattaa kuitenkin olla rehellinen itselleen. Jos todennäköisesti haluat pelata uusia PC-pelejä kannettavalla tietokoneella, tarvitset tehokannettavan. Jos taas pidät konsolipeleistä, ei kenties kannata ostaa tehokannettavaa. Itse arvostan kannettavassa tietokoneessa pientä kokoa ja keveyttä. Sinun mieltymyksesi ovat todennäköisesti erilaisia kuin omat mieltymykseni, siksi päätyisimme todennäköisesti eri kannettavaan tietokoneeseen kaupan tiskillä. Mutta kumpikin meistä voisi olla aivan yhtä oikeutetusti tyytyväinen uuteen tietokoneeseensa.

tiistai 5. tammikuuta 2010

Nopean kannettavan tietokoneen haittapuolet

Monet tietokoneen ostajat haluavat aina mahdollisimman nopean tietokoneen -- tai ainakin nopeimman, mitä käytettävissä olevalla rahalla on saatavissa. He haluavat, että tietokoneessa on mahdollisimman tehokas prosessori, paljon muistia ja uusimpien pelien vauhdissa mukana pysyvä näytönohjain.

Useimmat tietokonelehdissä julkaistut laitteistoesittelyt ja -arviot on suunnattu juuri kyseiselle lukijakunnalle. Vasta minikannettavat toivat tavalliselle kuluttajalle suunnatun, edullisen vaihtoehdon, jonka tavoitteena on ensi sijassa kannettavuus.

Kannettavien tietokoneiden osalta maksimaaliseen nopeuteen ja tehokkuuteen pyrkimisestä aiheutuu eräitä haittoja. Osa haitoista on tietysti samoja kuin pöytäkoneessa.
  1. Nopea kannettava tietokone kuluttaa hidasta tietokonetta enemmän sähköä. Tällöin tehokasta prosessoria ja näytönohjainta haluavat joutuvat luopumaan pitkästä akun kestosta. Yhdellä akun latauksella ei pärjää yhtä pitkälle kuin hitaamman tietokoneen käyttäjä. Nopean kannettavan tietokoneen käyttäjä onkin paljon sidotumpi verkkovirtaan.
  2. Tehokas kannettava tietokone kuumenee hidasta enemmän. Oletko koskaan yrittänyt käyttää tehomikroa sylissä? Käyttökokemusta ei nimittäin voi pitää varsinaisesti miellyttävänä, ja sen vuoksi tehokannettava onkin pikemminkin pöytäkone kuin sylimikro.
  3. Nopea kannettava on hidasta kalliimpi. Tämä tuskin yllättää ketään...
  4. Nopeat kannettavat ovat usein varsin suurikokoisia. Tämän vuoksi tehokannettava ei ole lähellekään yhtä helposti liikuteltava kuin hitaampi kannettava tietokone olisi. Mikäli aiot todella käyttää kannettavaa tietokonetta muuallakin kuin kotona tai työpaikalla, kannattaa ehdottomasti kiinnittää tietokoneen kokoon ja painoon ainakin yhtä paljon huomiota kuin sen teknisiiin ominaisuuksiin.
On ostettava kaksi autoa, jos haluaa sekä halvan että hyvän, sanoo vanha sananlasku. Tämä pitää paikkansa myös tietokoneisiin. Kannettavien tietokoneiden osalta sanontaa voisi täydentää: Jos haluaa pienen ja tehokkaan kannettavan tietokoneen, on ostettava kaksi kannettavaa tietokonetta.

Tehokkaan kannettavan tietokoneen sijaan useimpien kannattaisi varmasti miettiä todellisia tarpeitaan. Tarvitsetko todella tehokasta prosessoria käyttäessäsi tietokonetta kodin ulkopuolella? Aiotko pelata 3d-pelejä kahviloissa? Vai luetko sähköposteja, surffaat netissä ja mesetät?

Kenties olisikin parempi ostaa kotikäyttöön pienikokoinen pöytäkone, jota on helppo tarpeen vaatiessa päivittää. Matkakäyttöön hankit sitten kevyen tietokoneen, jonka vääntöä ei tarvitse testata uusilla ja aina vaan raskaammilla peleillä. Kenties pärjäisit pelkällä miniläppärilläkin...