tiistai 23. kesäkuuta 2009

Miniläppäri vai kannettava tietokone?

Monessa kodissa on nykyään useampi kuin yksi tietokone. Jos taloudessa on jo yksi pöytäkone, ostavat varmasti useimmat kuluttajat nykyään kannettavan tietokoneen - niiden teho riittää nykyään jo vaativaankin käyttöön, ja tietokoneen saa helposti pois pöydältä tilaa viemästä.

Toiset hankkivat perinteisen kannettavan tietokoneen sijaan nykyään miniläppärin. Miniläppäri on tavallista kannettavaa huomattavasti pienempi ja kevyempi. Tästä on sekä etuja että haittoja.

Miniläppärit painavat osapuilleen kilon. Siksi miniläppäri on paljon perinteistä kannettavaa tietokonetta mukavammin mukana kulkeva - entistä tehokkaammiksi muuttuvat kannettavat tietokoneet kun eivät nykyisellään ole erityisen kannettavia. Miniläppäri taas mahtuu lähestulkoon povitaskuun - tai ainakin hiukan tavallista suurempaan käsilaukkuun.

Miniläppäreiden huonot puolet liittyvät niinikään kokoon. Miniläppäreiden näppäimistö on monelle isokätiselle aivan liian pieni. Sirompikätisetkin joutuvat totuttelemaan tavallisesta poikkeavaan näppäinten sijoitteluun. Jo pieni näppäimistö saa aikaan sen, ettei miniläppäreitä juuri voi suositella ammatikseen kirjoittavalle ykköstyökaluksi.

Miniläppäreiden toinen ongelma on pieni näyttö. Tavallista näyttöä pienempi ruutu soveltuu hyvin vaikkapa sähköpostin lukemiseen tai mesettämiseen, mutta jo tekstinkäsittely tai taulukkolaskenta voi aiheuttaa hankaluuksia suurempaan ruutuun tottuneelle käyttäjälle.

Näistä syistä miniläppäri ei varsinaisesti korvaa työkannettavaa. Kakkoskannettavaksi miniläppäri toki sopii myös työkseen tietoja käsitteleville koneenkäyttäjille.

Uusimpien selvitysten mukaan miniläppärin ostajat arvostavat miniläppärissä erityisesti kannettavuutta. Sen sijaan uudet käyttäjät ovat useimmiten pettyneitä miniläppärin suorituskykyyn. Vaikuttaakin siltä, että monet ovat kuvitelleet saavansa perinteisen tietokoneen verran tehoja tavallista pienemmässä ja halvemmassa paketissa.

Viimeisen vuoden aikana yhä harvemmat ovat olleet pettyneitä miniläppärinsä käyttöjärjestelmään. Useimmat valmistajat asentavat nimittäin nykyään koneeseen oletuksena Microsoftin XP-käyttöjärjestelmän. Alkuaikojen Linux-järjestelmät ovat suurelta osin kadonneet kauppojen hyllyiltä.

Käyttöjärjestelmän vaihtuminen Linuxin sijaan muista tietokoneista tuttuun Windowsiin voi olla yksi syy siihen, että miniläppäreiden ostajat ovat olleet tyytymättömiä koneiden suorituskykyyn. Kenties uuden minikannettavan ostaja on asentanut koneeseen normaaleja toimisto-ohjelmia, tai yrittänyt pelata uusia pelejä miniläppärillään. Tämä ei tietenkään voi onnistua kovin hyvin - miniläppäriä ei ole suunniteltu raskaiden, nykyaikaisten pelien tai toimistosovellusten käyttämiseen.

Kannettavuus on oikeasti hyödyksi, mikäli tietokonetta todella aikoo kuljettaa mukanaan. Itse olen kiertänyt kannettavan tietokoneen kanssa ympäri Euroopan kirjastoja. Tuolloin oppii arvostamaan kahta asiaa: hyvää näppäimistöä ja pientä kokoa. Valitettavasti näiden välillä on yleensä tehtävä jonkinlainen kompromissi. Miniläppäri on erittäin pieni ja kevyt, mutta isommassa kannettavassa tietokoneessa on yleensä näppäimistö, joka soveltuu paremmin kirjoitustyöhön.

Jos taas tarkoituksena on myös pelata koneella uusia tietokonepelejä, kannattaa miettiä onko edes kannattava tietokone oikea valinta. Perinteinen pöytätietokone soveltuu nimittäin paremmin pelikäyttöön.

Pelit vaativat jatkuvasti enemmän ja enemmän tehoja tietokoneelta. Kannettavan tietokoneen osia on hankala päivittää tehokkaamaksi siinä vaiheessa, kun uutuuspelit eivät enää tahdo pyöriä koneella jouhevasti. Pöytätietokoneen päivittäminen sen sijaan onnistuu vaikka kotikonstein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti