torstai 25. kesäkuuta 2009

Käytetyt kannettavat - plussat ja miinukset

Käytetyn kannettavan tietokoneen ostamiseen liittyy sekä etuja että haittoja. Kannettavan tietokoneen ostamista harkitsevan on siksi syytä harkita myös käytetyn tietokoneen ostamista.

Tietokoneet säilyttävät arvonsa erittäin huonosti. Vuoden tai kahden takaisen uutuusmallin arvo on jo pudonnut huomattavan alas verrattuna uuden tietokoneen hintaan. Siksi käytetty kannettava tietokone voikin olla hyvä valinta kannettavaksi tietokoneeksi, ellei tarvitse mahdollisimman nopeaa ja tehokasta tietokonetta.

Jos käytät tietokonetta lähinnä toimistosovelluksiin, sähköpostin lukemiseen ja netissä surffailuun, et todennäköisesti tarvitse uusinta tehomyllyä. Muutaman vuoden takaisella koneella selviät nimittäin erinomaisesti näistä perustarpeista. Varsinkin jos olet valmis siirtymään Windowsista jonkun suositumman Linux-jakelun ja Microsoft Officea kevyempien sovellusten käyttäjäksi, riittää 512 megatavua muistia ja parin gigahertsin prosessori vaikka mihin.

Käytetyn kannettavan tietokoneen hankinnassa on toki joitakin riskejä. Kone voi olla huonosti pidetty, sen kovalevy saattaa vedellä viimeisiään tai näytössä voi alkaa ilmetä häikkää. Varsinkin mekaaniset osat kuluvat konetta kuljetellessa helposti.

Itse suosisin käytettyä kannettavaa tietokonetta ostaessani suuria, tunnettuja yrityskäytössä olleita merkkejä. Esimerkiksi IBM:n koneilla on hyvä maine kestävinä työjuhtina. Työkoneita on lisäksi todennäköisesti kuljetettu huolellisemmin kuin yksityisihmisten hupikoneita. Lisäksi yritykset saattavat poistaa koneet jo kolmen vuoden ikäisenä käytöstä, ja tuolloin moni kannettava tietokone on vielä kelpo kone peruskäyttäjän tarpeita ajatellen.

Jos ostat käytetyn tietokoneen, suosittelen joka tapauksessa asentamaan koneeseen käyttöjärjestelmän puhtaalta pöydältä. Itse asentaisin esimerkiksi Ubuntu-linuxin, joka on mainio ja kenelle tahansa peruskäyttäjälle soveltuva helppokäyttöinen järjestelmä. Taviskäyttäjän ei tarvitse nähdä komentoriviä edes painajaisissa, kaikki perustoiminnot sujuvat kyllä hiirtä napsauttelemalla.

Asentamalla käytettyyn koneeseen Linuxin pidät samalla huolta koneen käyttöjärjestelmän turvallisuudesta. Linuxiin saat jatkuvasti yleensä varsin automaattisesti asentuvia turvapäivityksiä toisin kuin vanhaan Windows-versioon.

Käytettyyn koneeseen asennettavien virustutkien ja muiden ohjelmistojen lisenssien hinta nousee lisäksi suhteettoman kalliiksi, kun lisenssien hintoja vertaa käytetyn kannettavan tietokoneen hankintahintaan. Kustannusten pitäminen tasapainossa onnistuu helpommin Linuxin kuin Windowsin avulla.

Käytettyjä kannettavia tietokoneita voit lähteä metsästämään vaikkapa Huuto.netistä. Yksityisihmisiltä ostamiseen liittyy tietysti omat riskinsä (onkohan kone varastettu?). Siksi ostaisinkin itse mieluummin joltakin yritykseltä, joka välittää kuluttajille yrityskäytöstä poistettuja käytettyjä kannettavia tietokoneita. Usein näille käytetyillekin tietokoneille myönnetään ainakin jonkinmittainen takuu. Sekin on yksi syy hankkia käytetty kannettava jostakin tietokoneliikkeestä.

Näin hinta toki nousee jonkun verran yksityiseltä ostamista kalliimmaksi. Itse arvostan kuitenkin varmuutta, jota yritykseltä ostaminen tuo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti