keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Kannettava tietokone tarjoushyllystä - kannattaako?

Kannettava tietokone ei ole nykyään välttämättä kallis ostos. Tavarataloista ja halpahalleista saa nykyään yhä useammin kannettavia tietokoneita muutamalla sadalla eurolla. Moni pohtiikin, kannattaako tällöin ostaa suosiolla oikea kannettava tietokone samanhintaisen miniläppärin sijaan.

Tarjouskannettavien hankkimiseen liittyy muutamia seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Ensinnäkin tarjouksissa edulliseen hintaan myytävät kannettavat tietokoneet eivät luonnollisesti ole uusimpia malleja. Tarjouskannettavissa tämä näkyy yleensä uusia malleja heikompana varusteluna: erityisesti muistia on uutuuskannettavia vähemmän, eikä prosessoritehoakaan ole yhtä paljon.

Muistin vähäisyys ja hidas prosessori eivät välttämättä häiritse kaikkia kannettavan tietokoneen ostajia. Jos joka tapauksessa aiot siirtyä Windowsista Linuxin käyttäjäksi, selviät todennäköisesti aivan hyvin minkä tahansa tarjouskannettavan tarjoamalla muistin ja prosessoritehon yhdistelmällä. Jos haluat kuitenkin pelata uusia Windows-pelejä kannettavalla tietokoneellasi, ei tarjouskonetta kannata yleensä harkitakaan.

Edullisissa kannettavissa tietokoneissa voidaan myös myydä vanhempaa Windows-versiota kuin normaalihintaisissa tietokoneissa. Tällä hetkellä varmaankin kaikissa kannettavissa on myynnissä Vista. Pian myyntiin tulee kuitenkin uusi Windows-versio, minkä jälkeen tarjouskonetta ostavan kannattaa olla tarkkana sen suhteen, minkälaisen käyttöjärjestelmän onkaaan saamaassa koneeseen. Käyttöjärjestelmän päivittäminen uuteen maksaa nimittäin helposti tarjouksessa voitetun alennuksen verran.

Jos et vaadi kannettavalta tietokoneeltasi niinkään tehoa kuin hyvää siirrettävyyttä, joudut todennäköisesti tällöinkin pettymään tarjouskannettavien kanssa. Useimmat alennettuun hintaan myytävät kannettavat tietokoneet eivät nimittäin näytä työkäyttöön suunnitelluilta. Pikemminkin kyse on kotikäyttöön suunnatuista kannettavista.

Tarjouskannettavan sijaan kannattaakin pohtia, olisiko syytä sijoittaa suosiolla uuteen läppäriin. Jos uudet läppärit tuntuvat liian hintavilta, on käytetty kannettava yhtä lailla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti