keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Applen kannettavat tietokoneet - hyviä moneen käyttöön

Moni kannettavan tietokoneen ostamista harkitseva ei välttämättä uhraa ajatustakaan Applen kannettaville tietokoneille. Niillä kun on maine hienoina mutta kalliina tietokoneina. Itse kuitenkin suosittelen usein ystävilleni ja sukulaisilleni Applen kannettavia tietokoneita.

On totta, että Applen kannettavissa ei perinteisesti ole yhtä tehokasta rautaa kuin PC-puolen kannettavissa tietokoneissa on. Kuitenkaan moni kannettavan tietokoneen ostaja ei todellisuudessa tarvitse kaikkia niitä gigahertsejä ja gigatavuja, joita halvatkin PC-kannettavat pursuavat.

Monillehan riittää se, että kannettavalla tietokoneella voi surffata netissä, lukea sähköpostin ja katsella digikuvia. Nämä tehtävät eivät vaadi uusimpien pelien verran tehoja.

Macintoshin etuna on myös sen parempi turvallisuus. Virukset ja troijalaiset eivät juuri vaivaa Macin käyttäjiä. Järjestelmä on Unix-pohjaisena erittäin turvallinen, ja sen heikoin lenkki onkin käyttäjän määräämä salasana.

Macintoshin OS X -käyttöjärjestelmä on Unix-taustaisuudestaan huomattavan helppokäyttöinen. Apple on tehnyt kaikkensa, ettei käyttäjän tarvitse edes tietää, että koneessa on komentorivi. Ohjelmien asentaminen on niinikään erittäin yksinkertaista.

PC:n puolestapuhujat sanovat usein, että PC-puolelta saa ostettua Mäkkiä vastaavan koneen paljon halvemmalla. Toistaiseksi en ole vielä nähnyt edullista PC-kannettavaa, joka olisi yhtä hyvin suunniteltu kuin Macintoshin kannettavat ovat. Lisäksi Macintoshin Airbook-kannettavien sarja on huikaisevan ohuena ja kevyenä todellinen salkkumikro.

Itse omistan käytettynä saamani Macintoshin iBook-sarjan kannettavan. Kone on kymmenisen vuotta vanha, ja sen akku ei enää kestä juuri paria minuuttia pidempään. Kuitenkin kone on edelleen kilpailukykyinen nykyisten miniläppäreiden kanssa: se on kevyt ja pieni, lisäksi näytön resoluutio on parempi kuin edullisten miniläppäreiden.

Jos olet ostamassa uutta kannettavaa tietokonetta, suosittelen sinua edes harkitsemaan Macintoshin konetta. Ne ovat hiukan PC-koneita kalliimpia, mutta suunnittelultaan ne ovat aivan toista luokkaa kuin perusmuoviset halpakannettavat.

1 kommentti:

  1. Applen koneissahan rauta -ja ohjelmistopuoli pelaavat täydellisesti yhteen, jolloin myös suorituskyky kasvaa. Itse olen uutta konetta hankkimassa ja jos windows 7 ei täysin yllätä, niin seuraava kone on mac. Kalliimpihan se on, mutta toisaalta myös ratkaisu, joka toimii pidempään.

    IT ja media uutisia kootusti - Kookas

    VastaaPoista