tiistai 5. tammikuuta 2010

Nopean kannettavan tietokoneen haittapuolet

Monet tietokoneen ostajat haluavat aina mahdollisimman nopean tietokoneen -- tai ainakin nopeimman, mitä käytettävissä olevalla rahalla on saatavissa. He haluavat, että tietokoneessa on mahdollisimman tehokas prosessori, paljon muistia ja uusimpien pelien vauhdissa mukana pysyvä näytönohjain.

Useimmat tietokonelehdissä julkaistut laitteistoesittelyt ja -arviot on suunnattu juuri kyseiselle lukijakunnalle. Vasta minikannettavat toivat tavalliselle kuluttajalle suunnatun, edullisen vaihtoehdon, jonka tavoitteena on ensi sijassa kannettavuus.

Kannettavien tietokoneiden osalta maksimaaliseen nopeuteen ja tehokkuuteen pyrkimisestä aiheutuu eräitä haittoja. Osa haitoista on tietysti samoja kuin pöytäkoneessa.
  1. Nopea kannettava tietokone kuluttaa hidasta tietokonetta enemmän sähköä. Tällöin tehokasta prosessoria ja näytönohjainta haluavat joutuvat luopumaan pitkästä akun kestosta. Yhdellä akun latauksella ei pärjää yhtä pitkälle kuin hitaamman tietokoneen käyttäjä. Nopean kannettavan tietokoneen käyttäjä onkin paljon sidotumpi verkkovirtaan.
  2. Tehokas kannettava tietokone kuumenee hidasta enemmän. Oletko koskaan yrittänyt käyttää tehomikroa sylissä? Käyttökokemusta ei nimittäin voi pitää varsinaisesti miellyttävänä, ja sen vuoksi tehokannettava onkin pikemminkin pöytäkone kuin sylimikro.
  3. Nopea kannettava on hidasta kalliimpi. Tämä tuskin yllättää ketään...
  4. Nopeat kannettavat ovat usein varsin suurikokoisia. Tämän vuoksi tehokannettava ei ole lähellekään yhtä helposti liikuteltava kuin hitaampi kannettava tietokone olisi. Mikäli aiot todella käyttää kannettavaa tietokonetta muuallakin kuin kotona tai työpaikalla, kannattaa ehdottomasti kiinnittää tietokoneen kokoon ja painoon ainakin yhtä paljon huomiota kuin sen teknisiiin ominaisuuksiin.
On ostettava kaksi autoa, jos haluaa sekä halvan että hyvän, sanoo vanha sananlasku. Tämä pitää paikkansa myös tietokoneisiin. Kannettavien tietokoneiden osalta sanontaa voisi täydentää: Jos haluaa pienen ja tehokkaan kannettavan tietokoneen, on ostettava kaksi kannettavaa tietokonetta.

Tehokkaan kannettavan tietokoneen sijaan useimpien kannattaisi varmasti miettiä todellisia tarpeitaan. Tarvitsetko todella tehokasta prosessoria käyttäessäsi tietokonetta kodin ulkopuolella? Aiotko pelata 3d-pelejä kahviloissa? Vai luetko sähköposteja, surffaat netissä ja mesetät?

Kenties olisikin parempi ostaa kotikäyttöön pienikokoinen pöytäkone, jota on helppo tarpeen vaatiessa päivittää. Matkakäyttöön hankit sitten kevyen tietokoneen, jonka vääntöä ei tarvitse testata uusilla ja aina vaan raskaammilla peleillä. Kenties pärjäisit pelkällä miniläppärilläkin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti