lauantai 9. tammikuuta 2010

Kannettava tietokone ja turvallisuus - yksinkertaisia neuvoja

Kannettava tietokone on aina pöytätietokonetta suurempi turvallisuusriski: se on alttiina vahingoille, varkaille ja unohduksille. 

Kannettavasta tietokoneesta kannattaa pitää erityistä huolta myös siksi, että kannettava tietokone on yleensä melko kallis kapistus. Jo pelkkä taloudellinen menetys voi siksi olla huomattava vaikkapa vähävaraiselle opiskelijalle.

Kannettavan tietokoneen muistissa ja kovalevyllä on useimmiten tietoja, joiden et myöskään halua joutuvan muiden käsiin.  Nämä voivat olla esimerkiksi sähköposteja tai käyttäjätunnuksia ja salasanoja erilaisiin Internet-palveluihin. Yrityskäytössä olevien kannettavien tietokoneiden sisältämät liikesalaisuudet ovat tietysti aivan oma lukunsa. Samat turvallisuusohjeet auttavat kuitenkin yhtä hyvin yksityishenkilöitä kuin yrityskäytössä olevan kannettavan tietokoneen käyttäjiä. Seuraavassa esittelen muutamia aivan yksinkertaisia ja edullisia vinkkejä, joiden avulla voit parantaa kannettavan tietokoneesi turvallisuutta.

Itse en koskaan käytä erityistä tietokonelaukkua tai -reppua kannettavan tietokoneen kuljettamiseksi. Niiden pehmusteista ei ole juurikaan hyötyä tietokoneen suojaamiseksi kolhuilta. Sen sijaan jokainen vähänkin ympäristöään tarkkaileva kriminaali havaitsee heti arvokkaan näköisen tietokonelaukun, joka houkuttelee pikkurikollisia omaisuutesi kimppuun. Siksi sinunkin kannattaa kuljettaa kannettavaa tietokonettasi aivan tavallisessa repussa tai laukussa.

Tuskin kukaan jättää kannettavaa tietokonettaan julkisiin tiloihin vartioimatta. Opiskelijat toki jättävät usein kannettavansa esimerkiksi oppilaitoksen kirjaston pöydälle luottaen opiskelutovereidensa rehellisyyteen.

Muista kuitenkin, että kaikki kirjaston asiakkaat eivät todellisuudessa ole opiskelijoita - myös pitkäkyntiset osaavat tulla tutkailemaan kirjaston tarjontaa. Jos lähistöllä ei ole ketään luotettavaa ystävää, kannattaa tietokone ainakin lukita kiinni pöytään erityisellä lukituskaapelilla. Sen käyttö ainakin hidastaa varkaita.

Jos taas vietät aikaasi esimerkiksi kahvilassa, älä jätä tietokonelaukkua lattialle. Kun pidät tietokonetta vierelläsi tai vaikkapa kahvilan pöydällä, et unohda sitä kahvilaan yhtä helposti kuin jättäessäsi tietokoneen vaikkapa tuolisi alle.

Työmatkoillakaan kannettavaa tietokonetta ei kannata jättää vartioimatta esimerkiksi hotellihuoneeseen. Jos sinun kuitenkin pitää jättää tietokone vartioimatta, voit parantaa turvallisuutta yksinkertaisella vinkillä: jätä oveen "ei saa häiritä" -kyltti. Tällöin yhtä hyvin hotellin henkilökunta kuin ulkopuolisetkin vorot kuvittelevat sinun olevan huoneessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti