keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Tehokannettava pärjää kotona ja töissä

Edellisessä artikkelissani käsittelin lyhyesti tehokannettavien huonoja puolia: kokoa, sähkönkulutusta, hintaa ja huonoa liikuteltavuutta. Kuitenkin monet kannettavan tietokoneen ostajat päättävät lopulta ostaa itselleen tehokannettavan -- tämänkin valinnan puolesta voi esittää varmasti päteviä perusteluita.

Tehokannettavan kuljettaminen mukana on hankalaa, eikä kovin isolla näytöllä varustettua multimediakannettavaa mieluusti siirtele kotonakaan. Nämä kannettavat tietokoneet on kuitenkin tarkoitettu ensi sijassa tavallisen pöytäkoneen korvaajiksi.

Usein varsin suuria pöytäkoneita on hankala siirtää pienessä asunnossa syrjään, kun tilaa tarvitaan vaikkapa vieraita varten. Äkillisen tilantarpeen yllättäessä tehokannettavasta on kuitenkin helppo painaa näyttö alas ja siirtää koko tietokone kirjahyllyyn tai vaikkapa vuoteen alle. Harva tietokoneen käyttäjä sen sijaan viitsii siirtää pöytäkonetta minnekään, aikaa kun saa menemään runsaasti pelkästään monien kaapeleiden irroitteluun.

Tehokannettava sopiikin hyvin esimerkiksi opiskelijan ainoaksi tietokoneeksi. Tehokannettavalla selviytyy varmasti kaikista opiskeluun liittyvistä tehtävistä useiden vuosien ajan, ellei sitten satu opiskelemaan vaikkapa elokuvien tekemistä. Tavanomaisista tietojenkäsittelytarpeista selviää kuitenkin varmasti.

Työkäytön lisäksi tehokannettavan viihdemahdollisuudet ovat suuret. Vaikkapa opiskelijasoluun ei tehokannettavan lisäksi tarvitse muuta viihdelaitteistoa, kannettavan avulla kun voi yhtä hyvin pelata, katsella televisiota kuin kuunnella musiikkiakin.

Jos ostat kerralla tarpeeksi tehokkaan kannettavan tietokoneen, voit olla myös melko varma siitä, että tietokone jaksaa pyörittää kunnialla myös seuraavaa Windowsin versiota. Jokainen uusi käyttöjärjestelmän versio kun on tavannut olla aikaisempaa raskaampi. Jos ostat valmiiksi hiukan vanhanaikaisen tarjouskannettavan, on sinun turha kuvitella voivasi käyttää myös seuraavaa Windowsin versiota kannettavallasi jouhevasti.

Kannattaa siis harkita heti, kuinka usein aikoo vaihtaa käyttöjärjestelmää. Tämä valinta nimittäin vaikuttaa myös itse kannettavan vaihtamistiheyteen.

Tosiasiassa monikaan opiskelija ei varsinaisesti tarvitse tehokannettavaa koulutöitä varten. Lähes alaa kuin alaa opiskelevat nimittäin selviävät hitaammallakin kannettavalla tietokoneella - tavanomaiset toimistosovellukset kun eivät kuulu niihin kaikkein raskaimpiin tietokoneohjelmistoihin. Koulutöistä selviäisi siis mainiosti muutaman vuoden ikäiselläkin kannettavalla tietokoneella.

Tietokonetta ostaessa kannattaa kuitenkin olla rehellinen itselleen. Jos todennäköisesti haluat pelata uusia PC-pelejä kannettavalla tietokoneella, tarvitset tehokannettavan. Jos taas pidät konsolipeleistä, ei kenties kannata ostaa tehokannettavaa. Itse arvostan kannettavassa tietokoneessa pientä kokoa ja keveyttä. Sinun mieltymyksesi ovat todennäköisesti erilaisia kuin omat mieltymykseni, siksi päätyisimme todennäköisesti eri kannettavaan tietokoneeseen kaupan tiskillä. Mutta kumpikin meistä voisi olla aivan yhtä oikeutetusti tyytyväinen uuteen tietokoneeseensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti