Kauppojen hyllyt ovat aina täynnä uusia, entistä hienompia ja nopeampia kannettavia tietokoneita - ja entistä sievempiä ja pienempiä miniläppäreitä. Jos himoitset uutta kannettavaa tietokonetta vain siksi, että tietokone tuntuu hiukan hitaalta normaalia peruskäyttöä varten, kannettaa harkita vielä kerran ennen uuden kannettavan hankkimista.
Vanhassa kannettavassa tietokoneessa ei nimittäin todennäköisesti ole mitään vikaa. Sen kovalevy saattaa olla lähes täynnä ja kovin fragmentoitunut. Tällöin kannattaa aloittaa siivoamalla koneen kovalevy turhista tiedostoista. Heivaa siis ulos jo katsotut elokuvat ja pelit, joita et ole enää pelannut vuosiin. Tämän jälkeen eheytä koneesi kovalevy. Jo tämä saattaa helpottaa hitausongelmaa.
Tarkista myös, että kannettava tietokoneesi lataa käynnistyksen yhteydessä vain todella tarpeelliset ohjelmat. Älä kuitenkaan poista virustorjuntaa ja palomuuria käytöstä, sillä ne ovat kannettavassa tietokoneessa aivan yhtä tarpeellisia kuin pöytäkoneessakin.
Jos näillä keinoilla kone ei nopeudu riittävästi, kannattaa harkita myös käyttöjärjestelmän vaihtamista kevyemmäksi. Useimmat ihmisest pärjäävät nimittäin aivan mainiosti Linuxilla, jonka uusimmat ja hienoimmatkin versiot ovat ainakin hiukan Windowsia kevyempiä -- ellet sitten halua käyttää tietokoneen työpöydällä uusimpia 3d-efektejä...
Itse olen käyttänyt Linuxia työpöytäkäytössä jo vuosia. Nykyiset Linuxit ovat yleisesti ottaen helpompia asentaa kuin Windowsit. Oma usb-tulostimenikin tunnistui automaattisesti, ja järjestelmä huolehti kaikkien tarvittavien asetusten tekemisestä automaattisesti.
Lisäksi Linux sisältää yleensä kaikki tarvittavat ajurit tietokonetta varten. Sinun ei siis tarvitse etsiä eri puolilta Internetiä uusimpia ajureita jokaista tietokoneesi komponenttia varten erikseen, ellet sitten käytä uusinta mahdollista kannettavaa tietokonetta. Mutta tämän artikkelin ajatuksenahan olikin nimenomaan vanhan kannettavan tietokoneen käyttöiän pidentäminen siirtymällä Windowsista Linuxiin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti