maanantai 11. tammikuuta 2010

Kannettava kuumenee liikaa - mikä avuksi?

Kannettava tietokone kuluttaa sähköä pöytäkonetta vähemmän. Kuitenkin myös kannettava tietokone tuottaa liikkuvan kuvan ja äänen lisäksi myös lämpöä. Osa kannettavista tietokoneista on tässä suhteessa toisia huonompia ja toiset parempia. Nyrkkisääntö on kuitenkin selvä: tehokannettava kuumenee miniläppäriä enemmän.

Pahimmillaan kuumeneminen johtaa tietokoneen epävakauteen ja järjestelmän automaattiseen sulkemiseen. Jos siis sylimikrosi tuntuu liian kuumalta sylissä pidettäväksi, kannattaa uhrata hetki aikaa sylimikron ilmanvaihdon parantamiseksi.

Usein kannettavan tietokoneen jäähdyttämistä haittaa se, että tietokoneen ja pöydän väliin jää vain vähän ilmaa. Kuuma ilma ei kierrä koneen alta pois, minkä vuoksi jäähdytys ei toimi kunnolla.

Sylissä, sohvalla tai sängyssä kannettavaa tietokonetta käytettäessä ilmanvaihto saattaa tukkeutua kokonaan. Aivan ensiksi kannattaa siis tutustua oman kannettavan tietokoneen tuuletusaukkojen sijaintiin. Pidä huolta siitä, että ilmanvaihto on esteetöntä. Jos käytät konetta pehmeällä alustalla (esimerkiksi sängyllä), aseta vaikkapa suurikokoinen kuvakirja tietokoneen alle.

Ilmanvaihtoa voi parantaa myös kohottamalla kannettavaa tietokonetta hiukan pöytätasoa ylemmäs. Näin ilma pääsee kiertämään myös tietokoneen alla, mikä helpottaa jäähdytyksen toimimista. Tarkoitusta varten myydään erilaisia kannettavia tietokoneita varten rakennettuja jalustoja. Internetistä löytyy myös runsaasti rakennusohjeita, mikäli olet pikemminkin tee-se-itse -henkinen nörtti.

Ongelmaan on myös high-tech-ratkaisu: kannettavia tietokoneita varten on suunniteltu erityisiä jäähdytysalustoja. Jäähdytysalusta voi olla rakennettu hyvin lämpöä johtavasta materiaalista tai siihen on voitu rakentaa erillinen tuuletin. Kumpikin menetelmä auttaa siirtämään lämpöä tietokoneesta pois. Käsistään kätevä nikkaroitsija voi tietysti itsekin rakentaa sopivasta metallilevystä lämpöä johtavan tietokonealustan. Netistä löytyy ohjeita myös tuulettimella varustetun jäähdyttimen rakentamista varten, joten kätevä tosinörtti saattaa päästä myös Verkkokaupan tuotteita halvemmalla eroon liiasta lämmöstä.

6 kommenttia:

  1. Mutta entä jos mikään noista ei auta ja läppäri hohkaa yhä vaan kuumuutta? Koneen mittari on heti yli 50% ja siitä se vaan nousee. =(

    VastaaPoista
  2. Se tarkottaa että on aika ostaa uus kone =)

    VastaaPoista
  3. Entäpä, kun kone on ostettu viime heinäkuussa... Kaksi kertaa on jo sammunutkin ylikuumentumisen vaaran ollessa kyseessä. Tuuletin on alla ja kone aina pöydällä, tuuletusaukko löytyy sivusta. Koneessa on myös asennettuna HP CoolSense, jonka pitäisi käsitykseni mukaan säädellä koneen tuulettimen voimakkuutta lämpötilan mukaan. Eipä tunnu toimivan kuten pitäisi. Mitä tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan vain suosiolla viedä huoltoon, maksoi kuitenkin sen kivuliaat 800 euroa, joten en kyllä takuuoikeudestani luovu.

      Poista
  4. mulla kävi näin et alko pitää hirveetä huminaa kesken elokuvan ja se kuva pysähty siihen ruutuun.ei ottanut kontaktia ollenkaan eikä sammutusnappia painamallakaan sammunut.otin akun irti ja sammu. sit puhalsin ilmaputsarilla ja jtn pientä sieltä kai ulos tuli. kone ollu jo 4 vuotta käytössä ja ekan kerran näin teki.paljoa en koneista tiedä,mut vähän pelottaa..oli sen verran kuuma, et sormikin paloi :/ uutta konetta turha hankkia kun ei ole ennen näin tehnyt.. pitäisi se luukku avata ja katsoa. mutta onko kellään vinkkejä jos ei ole pölystä? kone pistettiin kokonaan uusiksi hetki sitten ja kaikki ohjelmat asennettu uudellee.

    VastaaPoista
  5. Kiitokset tästä. Meillä tuo tietokone kuumenee nopeasti. Usein pidänkin sitä sylissä. Kyse siis kannettavasta. Se yhtäkkiä ei enää toimi ollenkaan, ja pitäisikin saada huolto tietokoneelle nopeasti, että pääsee jatkamaan taas töitä. Toivottavasti mitään sieltä ei ole hävinnyt. https://www.poikajakissa.fi/palvelut

    VastaaPoista