perjantai 22. tammikuuta 2010

Ostaisinko kannettavan tietokoneen tavaratalosta?

Tavaratalojen ja supermarkettien valikoimissa on nykyään yhä useammin tietokoneita. Kannettavien tietokoneiden suosion kasvaessa myös nämä kuuluvat nykyään lähes kaikkien isompien tavaratalojen tuotevalikoimaan.

Kannettava tietokone on melko kallis hankinta, ja siksi kannattaakin miettiä, onko tavaratalo kuitenkaan paras mahdollinen ostopaikka tietokoneen kaltaiselle kestokulutushyödykkeelle. Asiaan liittyy luonnollisesti sekä plussia että miinuksia.

Plussiin kuuluu helppo vertailtavuus. Kannettavat tietokoneet ovat usein hyvin esillä, ja on helppoa kiertää esimerkiksi Helsingin keskustan suurimmat liikkeet tutustumassa tarjontaan. Postimyyntiliikkeiden ja nettikauppojen osalta vertailu on kenties vielä helpompaa. Viimeksimainittujen tapauksessa et kuitenkaan saa kannettavaan tietokoneeseen minkäänlaista "näppituntumaa". Tavarataloissa pääset ainakin hiukan käpistelemään tietokonetta.

Valitettavasti tavaratalojen henkilökunnan atk-asiantuntemus ei välttämättä ole kovin kehuttavaa. Siksi asiakkaalla on tavallistakin suurempi vastuu siitä, että osaa ostaa omiin tarpeisiinsa sopivan kannettavan tietokoneen. Tarvitsetko todella tehomikroa vai arvostatko pikemminkin hyvää kannettavuutta, on tietenkin kysymys, johon vain itse osaat vastata. Asiantunteva myyjä osaa kuitenkin kiinnittää huomiotasi niihin tekijöihin, joilla oikeasti on merkitystä kannettavan tietokoneen valinnan ja jatkuvan käytön kannalta.

Lähes kaikissa vähittäismyyntipisteissä on hankalaa kokeilla tietokonetta todellisessa käytössä. Tämä koskee erityisesti suuria myyntipisteitä, joissa kannettavat tietokoneet on nostettu normaalia työpöytätasoa korkeammalle. Et siis voi istua työpöydän ääressä tai sohvalla, ja näin testata tietokonetta siinä ympäristössä, jossa sitä todella aiot käyttää.

Yksi asia, johon itse kiinnitin huomiota vasta virheellisen tietokonehankinnan jälkeen on kannettavan tietokoneeni melutaso. Kaupassa kokeilin tietokonettani vain vähän aikaa, ja se tuntui monin tavoin miellyttävältä.

Totuus kuitenkin paljastui vasta käytettyäni konetta yhtäjaksoisesti hiukan pidempään: sen tuuletin on ärsyttävän äänekäs. Tietokoneen käyttöääntä on kuitenkin lähes mahdoton havaita tavaratalojen kaltaisessa ympäristössä, jossa ympärillä on koko ajan muita asiakkaita ja äänetoisto pauhaa mainoksia ja musiikkia.

Vaikka kaikista muista teknisistä tiedoista saisikin selvää tietokoneen mainoslehtisten avulla, on sen tuottamasta äänitasosta käytännössä mahdoton saada omakohtaista kokemusta ennen kannettavan ostopäätöstä ja kotikäyttöä. Tässä suhteessa sinun kannattaa ehdottomasti seurata kotimaisten tietokonelehtien testejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti