tiistai 21. heinäkuuta 2009

Käytetty kannettava tietokone - muista tämä!

Tietokoneen käyttäjissä on monenlaisia ihmisiä, joilla kullakin on omat tarpeensa. Toiset haluavat pelata koneella uusia pelejä, jotkut haluavat katsella elokuvia suurelta ruudulta. Eräille riittää netissä surffailu. Lisäksi monet tarvitsevat tietokonetta arkisten työtehtäviensä hoitamiseksi.

Kannettavan tietokoneen hankinnassa onkin syytä heti alussa miettiä, mikä on koneen todellinen käyttötarkoitus. Käyttötarkoituksen lisäksi on syytä olla selvillä siitä, kuinka paljon kannettavaa tietokonetta todellisuudessa tullaan liikuttelemaan.

Jos et edellytä koneelta yhtä hyvää liikuteltavuutta kuin miniläppäriltä, ja käytät kannettavaa tietokonetta paitsi sähköpostin lukemiseen myös tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan, on valinta ehdottomasti normaalikokoinen kannettava tietokone. Käytetty kannettava voisikin olla erinomainen valinta, jos et tarvitse tietokoneeltasi suuria tehoja.

Itse olen käyttänyt kannettavaa tietokonetta kirjastoissa eri puolilla Eurooppaa. Tällöin kuljetan mielelläni monestakin syystä hiukan vanhempaa konetta. Käytetyn kannettavan tietokoneen kanssa ei tarvitse olla niin huolestunut koneen varastamisen kannalta - kukaan ei viitsi varastaa konetta, jolla ei näytä tekevän enää mitään. Kuitenkin vanhempikin kannettava tietokone sopii mainiosti tarvitsemien toimistosovellutusten pyörittämiseen.

Uusissa kannettavissa tietokoneissa näytöt ovat suurentuneet vuosi vuodelta. Koneisiin on tullut suuria laajakuvanäyttöjä, joista on mukava katsella vaikkapa DVD-elokuvia tai televisiota USB-tikkutelevision avulla. Tämä kaikki tapahtuu kuitenkin kannettavuuden kustannuksella. Jos siis joudut liikuttelemaan kannettavaa tietokonetta repussa tai salkussa ympäri kaupunkia, on turha maksaa suuresta näytöstä. Sellaisesta on nimittäin pelkkää haittaa. Pikemminkin kannattaa kantaa mukanaan ylimääräistä vaihtoakkua, jonka avulla voi tarpeen vaatiessa käyttää konetta pidempäänkin ilman verkkovirtaa.

Käytettyjen kannettavien tietokoneiden heikoin lenkki on yleensä akku. Kannettavan tietokoneen akku kuluu usein huimaa vauhtia, ja vain pari vuotta käytetyn tietokoneen akun kesto saattaa olla enää murto-osa alunperin luvatusta akun kestosta. Alunperinkään luvattua pitkää kestoa ei välttämättä ole saatu totetutumaan kuin poikkeuksellisen kevyessä käytössä. Siksi käytetyn kannettavan tietokoneen ostajan kannattaa ennen ostopäätöstä ottaa selville varaosa-akkujen hinta. Uuden akun avulla vanhastakin käytetystä kannettavasta tietokoneesta nimittäin tulee usein uuden veroinen.

Vanhemmissa kannettavissa tietokoneissa saattaa kovalevykin olla nykymittapuun mukaan varsin pieni. Jos kannettavaa käytetään toimistosovelluksiin, ei tästä ole suurta haittaa. Pientäkään kovalevyä harva onnistuu täyttämään tekstinkäsittelyohjelmalla ja taulukkolaskennalla! Kuvankäsittelyä ja muita suuria tietomassoja varten käytetty tietokone taas ei monestakaan syystä sovellu kovin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti