maanantai 28. kesäkuuta 2010

Fujitsu Lifebook NH570 - kaksi versiota samasta kannettavasta

Kannettavien tietokoneiden valmistajat ovat oivaltaneet, että samaan perusrunkoon on mahdollista rakentaa tietokoneita, joiden ominaisuudet eroavat toisistaan vain vähän. Tässähän ei ole mitään uutta, näin on tehty jo pitkään. Fujitsu on jalostanut ideaa hiukan pidemmälle: uudesta Lifebook-tehokannettavasta on tehty versiot pelureille ja hyötykäyttäjille.

Perinteisesti tietokonepelien harrastajat vaativat ja tarvitsevat koneiltaan enemmän tehoa kuin toimistosovellusten käyttäjät. Nykyään suurimmassa osassa kodeista kannettavan tietokoneen pääkäyttö on varmasti verkkoseikkailu, sähköposti ja esimerkiksi digikuvien katselu.

Nämä käyttötarkoitukset eivät vaadi koneelta yhtä paljon kuin uusimpien kolmiuloitteisten pelien notkea kieputtaminen vaatii. Siksi on luonnollista, että kannettavien tietokoneiden valmistajat tekevät koneistaan näille kahdelle kohdemarkkinalle ominaisuuksiltaan eroavia kannettavia.

Fujitsu Lifebook NH570 pitää sisällään
Intelin Core i3 330M prosessorin, joka rullaa 2,13 GHz nopeudella. Muistia koneessa on 4 GT ja kovalevyn virkaa hoitaa puolen teratavun 5400 rpm -kiintolevy. Optinen asema on kirjoittava dvd, näyttö on 18,4 tuuman 1680 x 945 kiiltävä näyttö. Lisäksi koneeseen on integroitu webbikamera ja mikrofoni vaikkapa Internet-puheluita ajatellen. Kone on varsin kookas, 437 x 286 x 40 mm ja se painaa 3,6 kiloa. Käyttöjärjestelmän virkaa toimittaa Windows 7 Home Premium 64-bit.

Pelimiehen kannettavassa näytönohjaimena on GeForce GT 330M. Edullisemmassa koneessa näytöstä vastaa Intelin integroitu ohjainpiiri. Nopeampi näytönohjain riittää testien mukaan peruspelaamiseen, vaikka sillä ei uusista peleistä kaikkia efektejä saakaan irti. Integroidulla piirillä uusien toimintapelien pelaaminen kannattaa unohtaa kokonaan.

Näytönohjaimen lisäksi mallit eroavat toisistaan akun osalta. Kalliimmassa mallissa on hiukan pitempään kestävä kahdeksankennoinen akku. Intelin integroidulla näytönohjaimella varustetun Lifebookin ostajat saavat kuusikennoisen akun. Paremman akun ansiosta tehokkaampi kone pyörii parikymmentä minuuttia pidempään ilman verkkovirtaa. Kevyessä käytössä, kaikki säästöasetukset päälle kytkettynä kone jaksaa työskennellä kaksi ja puoli tuntia. Pelikäytössä kone simahtaa puolentoista tunnin tienoilla.

Koneiden hintaeroa on vain satanen. Tehokkaamman Lifebookin saat 999 eurolla, kevyempään käyttöön riittävän koneen ostaja jooutuu maksamaan 899 euroa.

Vaikka et pelaisikaan tietokonepelejä, kannattaa harkita tehokkaampaan malliin sijoittamista. Pienellä lisäsijoituksella saat hiukan paremman akun ja digitaalisen ääniulostulon.

Nämä voivat olla sinulle aivan riittäviä perusteita ostaa kalliimpi kannettava -- tietokoneen valintahan riippuu aina käytettävissä olevan rahamäärän lisäksi koneen suunnitellusta käyttötarkoituksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti