Moni käyttää kannettavaa tietokonetta tärkeiden työtiedostojen käsittelyyn. Tästä aiheutuu tietoturvalle monia haasteita.
Joka viides kannettava varastetaan tai rikkoutuu
Harva tietokoneen ostaja varautuu alusta alkaen siihen, että kone rikkoutuu tai varastetaan. Kuitenkin tutkimusten mukaan jopa 20 % kannettavista tietokoneista varastetaan tai rikkoutuu niin, ettei kovalevyn tiedostoja saada palautetuksi. Myös Suomessa varastetaan joka vuosi tuhansia kannettavia tietokoneita.
Kannettavat tietokoneet altistuvat myös tavallisia tietokoneita enemmän kolhuille, kolahduksille, pudotuksille ja unohduksille. Harva unohtaa pöytätietokonetta kahvilaan, mutta kannettavia tietokoneita unohdetaan yhtä hyvin baareihin kuin lentokentille.
Koneet ovat viime vuosina entisestään pienentyneet ja keventyneet. Tämä tietysti parantaa käyttömukavuutta -- valitettavasti samalla koneita kadotetaan samalla entistä useammin. Pieni kone unohtuu suurta konetta helpommin, ja kenties edullisesta miniläppäristä ei edes pidetä yhtä hyvää huolta kuin vaikkapa tyyriistä Applen kannettavasta.
Varaudu vahinkoihin etukäteen
Tämän vuoksi vahinkoihin on ehdottoman välttämätöntä varautua etukäteen. Vakuutuksen ottamisen sijaan kannattaa huolehtia kahdesta asiasta, varmuuskopioista ja tiedostojen salaamisesta.
Yritysmikron tiedostot on syytä salata. Kryptaamisen ansiosta arkaluontoiset tiedot, tarjouskirjeet ja yrityksen intran salasanat eivät päädy pitkäkyntisten tietoon. Pikkufirman työntekijän kannalta riski saattaa tuntua pieneltä, mutta esimerkiksi kansainvälisten teknologiayritysten tai puolustusministeriön työntekijöiden kannettavat saattavat sisältää paljon myös eri valtioiden tiedustelupalveluita kiinnostavaa aineistoa.
Kryptaamisen lisäksi tiedostoista on syytä ottaa jatkuvasti varmuuskopioita. Tämä onnistuu vaikkapa synkronoimalla kovalevyn tiedostot pöytäkoneen kovalevylle tai käyttämällä ulkoista kovalevyä varmennusvälineenä. Ehdottoman tarpeellista on tietysti huolehtia siitä, että ulkoista kovalevyä ei säilytetä samassa laukussa kannettavan tietokoneen kanssa.
Älä ole huolimaton
Salauksen ja varmuuskopioiden huolehtimisen lisäksi on syytä olla tarkka tietokoneestaan. Älä siis jätä tietokonettasi baarin pöydälle, kun käyt wc:ssä -- tai jos välttämättä haluat jättää koneen näkyville, lukitse se kaapelilla esimerkiksi pöytään kiinni. Lisäksi lukitse koneen käyttöliittymä siten, etteivät satunnaiset kulkijat pääse käsiksi tiedostoihisi.
Kannattaa myös miettiä, onko työsähköposteja järkevää lukea kantakahvilan nurkkapöydässä kahvilan tarjoamaa langatonta verkkoa käyttäen. Jos yhteys työpaikan sähköpostiin ei kulje suljetussa ja salatussa putkessa, voivat muut saman verkon käyttäjät päästä käsiksi sähköpostiisi ja salasanoihisi.
Kun olet huolellinen ja varovainen, vältät suurimmat kannettavien tietokoneiden tietoturvariskeistä. Yksityishenkilön kannalta riskit eivät kenties ole suuria, mutta yrityskäytössä pienikin riski voi olla liian suuri. Siksi tietoturvasta kannattaa huolehtia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti